زگیلها ویژگیها و برجستگیهای کوچکی هستند که بر اثر ویروس های پاپیلومای انسانی ایجاد می شوند . این ویروسها به سلولهای پوست حمله نموده و آنها را وادار به تکثیر شدن میکنند و در نتیجه باعث می گردند که قسمتی از پوست ضخیم شود.
ویروس ها معمولاً در دستها یا پاها ایجاد می شوند و عموماً بی ضرر هستند ، با این حال برخی از انواع آنها دستگاه تناسلی را گرفتار می کند و باعث بروز مشکلات جدی تری میشوند .
با تماس مستقیم با فردی که دچار عفونت با این ویروسها شده است و یا تماس پیدا نمودن با اجزایی از ویروس که اخیراً از ریزش پوسته های پوست فرد دچار عفونت ایجاد شده است بروز میکند .
این عفونت معمولاً در محیطهای گرم و مرطوب بیشتر گسترش پیدا میکند .
اکثر افراد تا زمانی که به سن ۲۰ سالگی برسند حداقل به یک زگیل دچار میشوند ، اما در بعضی از افراد این زگیل ها دوباره عود می نماید . افرادی که دچار کاهش سطح ایمنی بدن به علت ابتلا به بیماری ایدز هستند ممکن است دچار تعداد خیلی زیاد زگیل شوند.
انواع زگیل ها
سه نوع عمده زگیل وجود دارد. این انواع زگیل ها بر اساس ظاهر آنها و محلی از بدن که ایجاد میشوند طبقه بندی می گردد.
انواع زگیل ها عبارتند از :
- زگیل معمولی
- زگیل کف پا
- زگیل مسطح
زگیل معمولی
این نوع زگیل ها بیشتر در دستها ایجاد میشوند.
علائم زگیل های معمولی عبارتند از :
- سفت بوده و سطح آن زبر و برآمده می باشد .
- معمولا گرد هستند.
- روی آنها نقطه های سیاه رنگ ریزی وجود دارد. این نقطه های سیاه رنگ عروق خونی کوچک می باشند . زگیل های معمولی اغلب به صورت گروهی ظاهر میشوند.
زگیل کف پا
همانگونه که از اسم این زگیل مشخص می باشد این زگیل ها در کف پاها ایجاد می شود ، گرچه زگیل های کف پا همانند زگیل های معمولی هستند اما به خاطر فشاری که بر اثر وزن بدن به طور مداوم بر آنها وارد میآید این زگیل ها به سمت داخل پوست رشد میکند .
گروهی از زگیل های کف پا که به یکدیگر متصل می باشند را اصطلاحاً زگیل های موزاییکی مینامند .
علائم زگیل های کف پا عبارتند از :
- به سمت داخل پوست کوبیده و صاف شده اند .
- سفت بوده و سطح آنها ضخیم می باشد.
- معمولاً در هنگام راه رفتن درد میگیرند .
- نقاط سیاه رنگ ریزی روی آن وجود دارد .
زگیل مسطح
بیشتر بر روی مچ دستها ، پشت دستها و صورت ایجاد میشوند .
اندازه این زگیل ها متفاوت می باشد و علائم زگیل مسطح عبارتند از :
- به رنگ خود پوست هستند .
- سطح آنها صاف بوده و خیلی جزئی بر آمده است .
- اغلب خارش دار هستند .
- این زگیل ها اغلب به صورت ردیفی و خطی ایجاد می شوند زیرا ویروس های آنها در هنگام خواندن درخت خارش انتشار پیدا می کنند.
نحوه درمان زگیل ها
اکثر زگیل ها بدون درمان ناپدید می شوند ، اما ممکن است چندین ماه و چندین سال باقی بماند.
برای درمان زگیل های معمولی و زگیل کف پا می توانید از ژل ها یا لوسیونهای حاوی اسید سالیسیلیک بدون نسخه در داروخانه ها به فروش می رسند استفاده نمایید که باعث حل شدن لایه ضخیم پوست میشوند .
ابتدا دست یا پایی که دچار زگیل شده است و مدتی در آب قرار دهید تا نرم شود . سپس به آرامی با کمک یک سنگ پا روی آن را بسائید . سپس با دقت روی آن اسید سالیسیلیک بریزید . مراقب باشید که سایر قسمتهای پوست از این اسید محافظت شوند. این درمان را هر روز و به مدت چندین هفته تا زمانی که زگیل از بین میرود ادامه دهید .
اگر با انجام این کارها زگیلتان بهبود نیافت باید به پزشک مراجعه نمایید . پزشک میتواند با روشهایی مثل سوزاندن ، انجماد ، لیزر و جراحی این زگیل ها را بردارد .