هنگامی که اشعه ماورای بنفش خورشید به سلولهای لایه خارجی پوست صدمه میزند و باعث سوزش ، قرمزی و تاول در پوست می گردد اصطلاح میگویند که آفتاب سوختگی (Sun Burn) ایجاد شده است.
احتمال صدمه دیدن به سلولهای پوست در وسط روز یعنی زمانی که خورشید در بالای سر ما قرار دارد بیشتر می باشد ، اما نور خورشید می تواند در هر زمانی از روز مضر باشد ، حتی در هنگامی که آسمان کاملاً ابری می باشد نیز ممکن است آفتاب سوختگی ایجاد شود ، زیرا اشعه ماورای بنفش می تواند از ابرها نیز نفوذ نماید .
نور انعکاسی از آب یا برف می تواند صدمه بیشتری به سلولهای پوست بزند زیرا اثرات مضر آن را تشدید میکند .
افرادی که دارای پوست های سفید و روشن هستند بیشتر مستعد دچار شدن به آفتاب سوختگی می باشند ، زیرا پوست آنها مقادیر کمی رنگدانه محافظتی یا ملانین (melanin) تولید میکند .
آفتاب سوختگی و مدت زیادی در معرض نور خورشید بودن میتواند باعث پیری زودرس پوست شود و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد .
برای پیشگیری از آفتاب سوختگی به طور منظم از کرمهای ضدآفتاب استفاده نمایید و از ماندن در زیر آفتاب به مدت زیاد پرهیز کنید .
علائم آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی می تواند بعد از فقط ۳۰ دقیقه مواجهه پوست با نور خورشید اتفاق بیفتد .
علائم آفتاب سوختگی ممکن است چند ساعت طول بکشد تا خود را نشان دهند و عبارتند از :
- سوزش ، قرمزی و گرم بودن پوست
- متورم شدن قسمتی از پوست دچار آفتاب سوختگی شده است
- در موارد شدید تاولهایی در پوست ایجاد می شود
چند روز بعد از این آفتاب سوختگی اولیه پوست ممکن است خشک شده و شروع به پوسته پوسته شدن نماید . آفتاب سوختگی شدید ممکن است همراه با گرمازدگی باشد که یک وضعیت بالقوه خطرناک و مرگبار می باشد .
نحوه درمان آفتاب سوختگی
اگر شما دچار آفتاب سوختگی شده اید سعی نمایید که در سایه قرار گرفته و مقادیر زیادی مایعات بنوشید . شما می توانید علائم آفتاب سوختگی را با استفاده از مالیدن لوسیون کالامین تسکین دهید .
دوش آب سرد یا کمپرس آب سرد نیز ممکن است کمک کننده باشند .
آفتاب سوختگی شدید نیاز به توجه فوری پزشکی دارد و شما باید هر چه زودتر به پزشک مراجعه نمایید . اگر شما دچار آفتاب سوختگی شدید به همراه گرمازدگی شده اید باید هر چه سریعتر در بیمارستان بستری شوید .